Dag 2 – 13. mai

Av Sissel Idsøe og Bente Midjås.

 

Avreise fra Birdoswald (nær landsbyen Gilsland i Cumbria county )til ankomst Huddersfield i Yorkshire county. En tur på smale veier gjennom The Pennine Dales og Yorkshire Dales National Park.    

Veiene var smale og  svingete, nesten Vest-Telemark standard.  De gikk bratt opp – og bratt ned – ofte litt plutselig.  Heldigvis var trafikken liten, slik at bussen vår fikk plass.  Utsikten var upåklagelig og naturen stilte opp med klare, varierte grønnfarger.  Rett og slett en bot for sjelen om vi hadde hatt noen uker på oss.

’O! I would send you this today –

The peace of the hills, and sweet on the wind

The scent of hay.’

(Poems by Joan Ingilby, 1984)

Jorder avgrenset av tradisjonelle hekker gikk over i et landskap preget av spredte gårder og tørrsteingjerder (drystone walls). The Yorkshire Dales National Park, som forresten har femti-års jubileum inneværende år, arrangerer kurs i kunsten å lage ”drystone walls”.  

Kulturlandskapet vi kjørte gjennom har blitt formet av sauehold.  Swaledale- sauen har et typisk sortmønstret ansikt og horn.  ”Tegningene” i ansiktet har mye å si for prisen sauen kan bli solgt for….  Helt sorte får ble det observert ekstremt få av, bare noen helt i utkanten av området.

Swaledalerasen er hardfør og robust og  ideelt tilpasset forholdene på høydedragene i området. Sauen hører sammen med ”The Dales” og er en så viktig del av livsgrunnlaget i området at hodeformen utgjør emblemet til Yorkshire Dales National Park. 

De minste gårdene klarer å overleve på noen få hundre Swales.  Sammenlagt blir det tidlig på sommeren likevel så mye som en ½ million søyer og lam bare i ovennevnte nasjonalpark.

Det må nevnes at vi også så kyr, men betraktelig færre enn sauer. Kyrne var også svarte og hvite. Ofte gikk de veldig tett i et konsentrert område som de nok raskt beitet ned. 

Iblant gled landskapet over i små landsbyer med hus bygd i grå, lokal stein.  Noen miles utenfor landsbyen/byen, hvor vi satte til livs en tradisjonell publunsj, Hawes, hette det lokale bryggeriet ”The Black Sheep”. All den tid vi allerede hadde vært innom et bryggeri på turen, ble ikke et besøk dit prioritert.  

Hawes ligger i Wensleydale, en dal kjent fra BBC’s TV serie All Creatures Great and Small av James Herriot. 

Det hører også med til historien at alle landets kaniner nok ikke ble sendt til Australia.  Vi så på kort tid et stort antall av sorten som hadde hatt et heller ublidt møte med den moderne tid.  Vår eminente sjåfør unngikk heldigvis å frarøve arten ytterligere eksemplar. 

I landskapet så vi også toget puffe forbi.  Iblant som lange buktende slanger på fjellsiden, andre ganger elegant over korte eller lange viadukter. 


Ribblehead Viaduct. Den lengste av viaductene på Settel - Carlisle linja

 

Det hører også med til historien at dagens første stopp (tissepause unntatt) var i Appleby.  En liten landsby med sitt lokale slott, dog stengt.  Vi fikk høre at hvert år, andre uke i juni, ble de 4000 innbyggerne gjestet av tusenvis av sigøynere.  Det var snakk om en Romanifestival med tradisjon flere hundre år tilbake i tiden.  Dessverre hadde vi ikke anledning til å vente på denne i år.