Dag 4 – 15. mai 


Eldbjørg i rett mundur

De siste pit ponies

Museet åpnet i 1988 etter at selve gruven ble nedlagt i 1985.. Vi ble utstyrt med hjelm og hodelykter og ble tatt med på omvisning av en tidligere gruvearbeider. En heis brakte oss 140 meter under bakken, hvor selve omvisningen begynte.  Den startet i det nittende århundret da hele familier var engasjert i gruvedriften. Barn, helt ned til 6 års alderen hadde sin spesielle oppgave i gruven – 12 timers arbeidsdager i bekmørket!!


Anders på rett sted...


Geir med feil hode

Vi fikk se hvordan ponniene ble brukt før mer tekniske innretninger kom i bruk. Vi fikk også tilbud om å krype gjennom en ca. ti meter lang tunnel, men avslo pga alt kullstøvet. En liten stund ble lyktene slått av, og da kunne vi oppleve hvor mørkt det var nede i selve gruven. Omvisningen sluttet med å vise de mer moderne former for gruvedrift, og guiden fortalte til slutt om sine egne erfaringer som gruvearbeider, bl. annet om konflikter og streiker opp gjennom årene.

Oppe i lyset var der en veldig informativ multimedieutstilling som tok oss inn i hele kullgruve historien. Spesielt fasen 1979  - 89 var godt dokumentert; Thatchers valg og kneblingen av fagforeningene. Ekstremt lærerikt – men dessverre krevde den mer tid enn det som vårt program tillot.