Dag 1 – 12. mai   

Hei rektor Grane.

Rapporten ble skrevet onsdag 12. mai 04 av Anders & Geir.

Turen har gått utmerket hittil, på tross av at de andre absolutt ville smake på noe lokalt produsert øl i en landsby underveis. Vi ble ikke meget forsinket til Corbridge, der vi som lunsj spiste lokale matretter - nyrepai, lungemos, carpatio o.l.

Vi, dvs. Anders og Geir, gikk så til den lokale kirken, noe vi hadde sett fram til lenge før vi fikk høre om denne studieturen til Nord-England. Her må vi ydmykt få skyte inn rektor, at vi er svært takknemlige for at ledelsen ved skolen ville bidra til at to slike enkle allmennfaglærere som oss fikk virkeliggjort denne reisen. Tilbake til rapporten: som sagt så hadde vi etter lunsjen beveget oss med verdige skritt til St. Andrews parish Church


Dessverre, rektor, så virket ikke kameraet da vi besøkte kirken. Anders, som har vært lengst i formgivingsavdelingen av oss to, tok straks på seg oppgaven med å lage en enkel liten kullstifttegning av kirken. Vi har i mangel av annen illustrasjon dristet oss til å ta tegningen med her. 

Kirken stod første gang ferdig i 676 e.Kr.! Deler av kirken er fortsatt fra den tiden. Byggmaterialer ble bl.a. hentet fra "Hadrian's Wall", som andre i reisefølget har skrevet mer utførlig om, og fra en romerske forlegninger (Corstopitum) fra år 100-200 e.Kr. Kirken var opprinnelig en tradisjonell saksisk kirke, bygget i henhold til prinsippet om vekselvise lange og korte steiner. Biskopen for området, St. Wilfrid, følte stor grad av ærbødighet for helgenen St. Andrew og han bygget derfor 6 kirker i området med det samme navnet: St. Andrew Church. Her vil Anders gjerne skyte inn, selv om Geir mener det ikke passer i en rapport til rektor, at Anders er norsk utgave av navnet Andrew.

Kirken i Corbridge ble ombygget og utvidet på 1100-tallet, og fikk den normannerstiler som dominerer bygget i dag. Det var også da den fikk tårnet. Kirken ble nok en gang delvis ombygget og restaurert i siste halvdel av 1800-tallet.

Vårt inntrykk av kirken: relativt liten, var velbrukt og oste av  verdighet.

St. Andrew er jo en kjent helgen, bl.a. som  Skottlands helgen og beskytter. Skottlands flagg heter jo "Cross of St. Andrew" (St. Andrew skal angivelig ha blitt korsfestet på et tilsvarende kors for snart 2000 år siden), og skotter over hele verden feirer "St. Andrew's day" den 30. november. Selv om lite er kjent om personen St. Andrew, så finner vi navnet brukt over hele Storbritannia. Og til slutt tar vi med at fotballbanen til Birmingham City Football Club heter, ja. nettopp  St. Andrew.